STENARBETE utomhus

kallmur

LAVA EN KALLMUR

En kalllavad stenmur (kallmur) är en mur lavad utan bindemedel såsom klister eller murbruk.

Stenen lavas på ett sådant sätt att den lutar inåt mot centrum av muren och på så vis skapas en stabil stenmur pga. trycket från jordens dragningskraft.
En kallmur är bredast nertill och smalnar av vid toppen, detta för att muren ska bli så stabil som möjligt.

En kallmur kan lavas med antigen två synliga sidor och topp alternativt en synlig sida med topp eller en sida utan topp. En kallmur med en synlig sida brukar oftast vara en stödmur.

Det finns olika typer av stensorter att använda när man lavar en kallmur. Fältsten (kullersten), sprängsten eller blocksten är några av dessa. Fältsten också kallad kullersten är en rund natursten som naturen skapat själv under många år. Sprängsten är en kantig och spetsig sten som är en rest från sprängning av sten i stenbrott. Blocksten är en kvadratisk eller rektangulär massiv sten som produceras efter kunds önskemål hos en sten förädlare.
En kallmur lavad av sprängsten passar bra i en mer modern miljö medans en kallmur av fältsten passar bättre i äldre miljöer.
I vissa fall avslutar man genom att placera en avtäckning (krönsten) på toppen av kallmuren. Detta är bra om man vill placera föremål på toppen av muren eller använda muren att sitta på. Det är också bra för att man undviker att sten plockas bort eller trillar ner från toppen.

Oavsett vilken storlek eller stentyp som efterfrågas kan Skånesten hjälpa till med totalentreprenad av uppförandet av kallmurar.

Kullasten är våran egen sprängsten som vi använder vid uppförandet av kallmurar med sprängsten. Kullastenen bryts i nordvästra Skåne och har blivit mycket populär i Kullabygden.
Skånesten har mycket goda referenser vad gäller lavning av kallmurar. Våra murar är vackra och står stabilt över tid.
Läs mer om hur man lavar en kallmur under tips & råd. Ytterligare information kring stenmurar finns på www.stenmur.com

NÅGRA AV VÅRA UPPDRAGSGIVARE

kullaträdgård logotyp
svenska kyrkan logotyp
bjäre entreprenad logotyp
svevia logotyp
REFERENSER

TITTA PÅ VÅRA UPPDRAG I GALLERIET NEDAN.

Rulla till toppen