STENARBETE utomhus

GATSTEN

SÄTTNING AV GATSTEN

Gatsten tillsammans med stenmurar är något av ett signum för Skånesten.

De senaste 20 åren har våran personal satt gatsten i olika former och sammanhang.
Oftast sätter vi smågatsten eller storgatsten men det förekommer även att vi sätter knott. Vi sätter gatsten i rader och i bågar, i sättsand eller i betong, i offentliga och privata miljöer.

Smågatsten är en klippt eller sågad sten oftast av granit som används till en rad olika markbeläggningar både i privata men även offentliga miljöer.

Det är en mycket slitstark sten som kräver minimalt med underhåll vilket gör den kostnadseffektiv och bra för miljön. Smågatsten kommer i två storlekar, 8–11 cm (används för sättning i bågar) samt 8–10 cm (används för sättning i rader).

Storgatsten är samma sten som en smågatsten fast den är som ordet antyder större och mer rektangulär i formen. Måtten varierar beroende på om storgatstenen är begagnad eller nytillverkad men ett generellt mått är 18–22 cm lång och 13–15 cm hög. Storgatsten används ofta i miljöer som utsätts för högt slitage såsom offentliga miljöer som parkeringsrutor eller ränndalar. Ofta används storgatsten som en variant av kantsten för att rama in olika ytor.

Knott är en kvadratisk mindre variant av smågatstenen 4-6 cm. Förr i tiden användes denna sten på trottoarer men har idag blivit väldigt ovanlig. Idag används stenen framförallt som dekor sten, dvs. att göra ett konstverk av stenen som inte direkt har någon praktisk effekt. Knott är mycket tidskrävande att sätta och är därför det dyraste alternativet att sätta inom gatstensfamiljen.

Oftast sätts gatsten i sättsand/flis och fogas med fogsand.

I miljöer där ytorna utsätts för högt slitage och mycket vatten sätts gatstenen i betong och hårdfogas.
Vi kan leverera gatsten, både nytillverkad men även begagnad svensk sliten gatsten. Vi förespråkar svensk gatsten på grund av miljöpåverkan och kvalité på stenen. Läs mer under sten/material.

NÅGRA AV VÅRA UPPDRAGSGIVARE

markkompaniet logotyp
tommy nordbergh logotyp
peab logotyp
kullaträdgård logotyp
REFERENSER

TITTA PÅ VÅRA UPPDRAG I GALLERIET NEDAN.

Rulla till toppen