STENARBETE utomhus

beklädnadsmur

BEKLÄ EN STENMUR

En beklädnadsmur är som ordet antyder, en mur man ”beklär” med natursten.

Stenen bekläs på en bärande stomme som man antigen kan gjuta eller montera med prefabricerade block av betong. Stenen förankras med hjälp av hållarkramlor som borras och limmas i stommen och sedan förankras i stenen.
På toppen placeras en avtäckning eller en så kallad krönsten. Detta är en sten som fungerar som ett lock/paraply för att vattnet ska rinna av. Monterar man ej en krönsten på en bruksmur finns risker för att vatten kryper in i konstruktionen och orsakar bland annat frostsprängningar.
Man avslutar med att foga muren. Vill man undvika att foga muren kan man beklä muren med sten som har en så kallad ”blind fog”. En blind fog får man genom att fasa stenens kanter runtom och på så vis lurar man ögat att tro att det är en fog. Detta kräver dock mer arbete med murens stomme då vatten som tränger in från sidorna måste avledas och rinna ut på marken bakom stenen.

Beklädnadssten finns i en rad olika färger, mönster, former och stensorter.

Vi arbetar med granit, marmor, kalksten, skiffer med flera. Oftast mått anpassas stenen efter kunds önskemål.

En beklädnadsmur är ett tidskrävande arbete som kräver hög kunskap för att utföras korrekt, därför är denna typen av mur en av de dyrare man kan uppföra.

Dock blir den billigare i längden då den är mycket slitstark och kräver minimalt med underhåll vilket gör att investeringen blir lönsam på sikt.
En beklädnadsmur ger intrycket av en mur monterad av solida naturstensblock men i själva verket är stenen tunna hällar cirka 2 cm tjocka.
Skånesten erbjuder totalentreprenader av beklädnadsmurar. Läs mer under markarbete samt sten/material.

NÅGRA AV VÅRA UPPDRAGSGIVARE

REFERENSER

TITTA PÅ VÅRA UPPDRAG I GALLERIET NEDAN.

Rulla till toppen